MASTER SCIENCES ET TECHNOLOGIE DE L’AGRICULTURE, DE L’ALIMENTATION ET DE L’ENVIRONNEMENT – INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

Contact
Diplôme
BAC+5
Niveau d'entrée
BAC +3
Durée
2 ans
Diplômant
Oui
Lieux
Campus Jean-Henri Fabre - UFR STS
Régime d'étude
Initial, Continu
Stage
Obligatoire
Secteur
Agroalimentaire - Environnement - International
Plaquette de la formation

Présentation

IMAS is a multidisciplinary Master's degree oriented towards research and innovation, focusing on the production and processing of Mediterranean plants, the environment, human health and sustainability.

Domaine : Agrosciences, Environnement et Santé

Description : Ce texte sera renseigné prochainement.

Doyen-ne : Stephane Nottin

Equipe enseignante et du laboratoire

Parcours SDPV:
Responsable : Laurent Legendre

Parcours IFV:
responsable: Florence Charles

Parcours HSE:
responsables: Vincent Marc et Marina Gillon

Parcours IPA:
responsables: Valérie Tomao et Anne-Sylvie Tixier

Parcours IMAS:
Philippe Obert Directeur
Cindy Morris co-directrice
Laurent legendre et Marc Bardin co-responsables bloc 1
Carine Le Bourvellec Responsable bloc 2
Jean-François Landrier et Catherine Riva co-responsables bloc 3
Florent Bonneu responsable bloc 4


L'équipe enseignant rassemble les enseignants-chercheurs de l'université d'Avignon, des chercheurs de l'INRAE et des intervenants issus du monde professionnel
Schéma général du domaine Schéma du cursus Tableau de corrélation des compétences RNCP Schéma de la mention

Admission

Conditions d'admission

Parcours Sciences et Durabilité des Productions Végétales (SDPV)

Licence ou diplôme équivalent en sciences dans le domaine de la biologie ou de l'agronomie
BUT ou diplôme équivalent en agrosciences

Parcours Ingénierie des Filières Végétales (IFV)

Licence ou diplôme équivalent en sciences dans le domaine de la biologie, agronomie et agroalimentaire
BUT ou diplôme équivalent en agrosciences

Parcours Hydrogéologie, Sol et Environnement

Licence SVT, sciences de la terre, sciences de l'environnement, Géologie, Hydrogéologie BUT génie de l'environnement

Parcours Ingénierie de la Production Alimentaire

Licence, BUT ou diplôme équivalent en sciences dans le domaine de la chimie, physico-chimie, génie des procédés, agroalimentaire ou biologie
Licence ou diplôme équivalent dans le domaine de la biologie ou de l'agronomie
Licence in Life and Earth Sciences (SVT) - AgrosciencesLicence in Life and Earth Sciences (SVT)Licence in Chemistry

Parcours International Master's Degree In Agricultural Sciences (IMAS)

- Admission en M1: une Licence de Chimie ou de Sciences de la Vie et de la Terre, les relevés de notes et classements des 3 années de licence, un CV, une lettre de motivation, tout document attestant le niveau d'anglais
- Admission directe en M2 : un niveau M1 ou un Master complet de Chimie ou de Sciences de la Vie et de la Terre (ou équivalent), les relevés de notes et classements des années de licence et de master, une lettre de motivation, un CV, tout document attestant le niveau d'anglais
NB: le cas échéant, des entretiens en présentiel ou par téléphone permettront de valider le niveau d'anglais.

Parcours et niveaux

M1 INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Voir site https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-4551 UE 1: MASTER SCIENTIFIC METHODS TO CONDUCT A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH Volume horaire : 66h30 Coefficients : 8.00 Crédits : 7.00
S-E02-0701 ECUE 1 USE BASIC PROBABILITIC AND STATISTICAL METHODS TO SOLVE A SCIENTIFIC QUESTION Volume horaire : 25h30 Coefficients : 4.00 Crédits : 3.00
S-E02-0702 ECUE 2 CONDUCT A SCIENTIFIC RESEARCH RESPECTING ETHICS AND GOOD PRACTICES Volume horaire : 21h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-0703 ECUE 3 EXTRACT INFORMATION FROM A LARGE DATASET WITH MULIVARIATE STATISTICAL ANALYSIS Volume horaire : 20h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-4552 UE 2 MASTER THE FUNDAMENTALS OF THE PRIMARY DISCIPLINES TO CONDUCT A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH Volume horaire : 67h00 Coefficients : 8.00 Crédits : 7.00
S-E02-0704 ECUE 1 MASTER FUNDAMENTAL OF PLANT HEALTH (PART1 FUNDAMENTALS) Volume horaire : 15h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-0705 ECUE 2 MASTER FUNDAMENTAL OF ECOLOGY, EVOLUTION & GENETICS Volume horaire : 15h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-0706 ECUE 3 UNDERSTAND FOOD QUALITY ATTRIBUTES AND THEIR CHANGES TO IMPROVE SENSORIAL NUTRITIONAL FEATURES Volume horaire : 16h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-0707 ECUE 4 MASTER THE MAIN CLASSES OF FOOD COMPONENTS Volume horaire : 21h00 Coefficients : 3.00 Crédits : 2.00
S-L02-0151 OPTION AGRONOMY Volume horaire : Coefficients : Crédits :
S-U02-4553 UE3 MASTER AGRONOMY, PLANTS AND ENVIRONMENT Volume horaire : 30h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4554 UE4 UNDERSTAND INTEGRATED NUTRITION AND METABOLISM OF PLANTS Volume horaire : 30h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-L02-0152 OPTION FOOD & HEALTH SCIENCES Volume horaire : Coefficients : Crédits :
S-U02-4555 UE3 UNDERSTAND PHYSIOLOGY OF HUMAN NUTRITION AND CONSUMERS BEHAVIORS Volume horaire : 30h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4556 UE4 BE ABLE TO IDENTIFY AND CLASSIFY DIFFERENT TYPES OF MICRO-ORGANISMS AND EXPLORE THEIR ABILITY TO CARRY OUT BIO- Volume horaire : 30h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4557 UE5 BE ABLE TO COLLECT, ANALYZE, AND INTERPRET DATA AS WELL AS CONDUCT IN-DEPTH LITERATURE REVIEWS FOR A LABORATORY Volume horaire : 60h00 Coefficients : 6.00 Crédits : 6.00
S-U02-4558 UE6 CONFERENCE CYCLE Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-4559 UE7 FRENCH FOR BEGINNERS Volume horaire : 60h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Voir site https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-4560 UE 1 UNDERSTAND TOXICOLOGY DEFINITION AND CONTAMINATION OF PLANT PRODUCTION BY TOXIC SUBSTANCES Volume horaire : 25h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4561 UE 2 MASTER FRUITS AND VEGETABLE PROCESSING AND CONSEQUENCES ON THEIR QUALITIES Volume horaire : 21h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-L02-0155 CHOOSE 1 OPTION Volume horaire : Coefficients : Crédits :
S-U02-4562 UE 3 UNDERSTAND THE ESSENTIALS OF BIOCLIMATOLOGY, SOIL PHYSICS AND BIOGEOCHEMISTRY (PART 1). Volume horaire : 24h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4563 UE 3 MASTER MICROBIAL CLASSIFICATION, BIO-TRANSFORMATIONS, AND PHYTOCHEMICALS IN PLANTS PROCESSING AND Volume horaire : 24h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-0708 ECUE1 BE ABLE TO IDENTIFY AND CLASSIFY DIFFERENT TYPES OF MICRO-ORGANISMS AND EXPLORE THEIR ABILITY TO CARRY OUT BI Volume horaire : 12h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-0709 ECUE2 MASTER PHYTOCHEMICALS IN FRUIT AND VEGETABLE PROCESSING AND GASTROINTESTINAL DIGESTION Volume horaire : 12h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-4564 UE 4 CONFERENCE CYCLE Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-4565 UE 5 IMPLEMENTING AND EVALUATING A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH (AMS, INTERSHIP INCLUDED) Volume horaire : 10h00 Coefficients : 17.00 Crédits : 17.00

M2 INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-4566 UE 1: MASTER SCIENTIFIC METHODS TO CONDUCT A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH Volume horaire : 68h00 Coefficients : 8.00 Crédits : 8.00
S-E02-0710 ECUE 1 PERFORM A MODELING METHOD TO EXPLAIN AND PREDICT A BIOLOGICAL COMPLEX PHENOMENA Volume horaire : 35h30 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-0711 ECUE 2 MASTER THE MAIN IMAGING AND CHEMICAL ANALYSIS TECHNIQUES Volume horaire : 32h30 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4567 UE 2 MASTER THE FUNDAMENTALS OF THE PRIMARY DISCIPLINES TO CONDUCT A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH Volume horaire : 69h00 Coefficients : 8.00 Crédits : 8.00
S-E02-0712 ECUE 1 UNDERSTANDING ECOLOGICAL PRINCIPLES OF INTERACTIONS IN AGRO-ECOSYSTEMS, IN PARTICULAR BETWEEN CROPS, SPONTA Volume horaire : 26h00 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-E02-0713 ECUE 2 UNDERSTAND THE POTENTIAL OF FOOD BY-PRODUCTS FOR FOOD AND NON-FOOD APPLICATIONS Volume horaire : 16h00 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-E02-0714 ECUE 3 UNDERSTAND FOOD QUALITY ATTRIBUTES AND THEIR CHANGES TO IMPROVE SENSORIAL NUTRITIONAL CHARACTERISTICS (PAR Volume horaire : 27h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-L02-0153 OPTION AGRONOMY Volume horaire : Coefficients : Crédits :
S-U02-4568 UE3: UNDERSTAND THE NEED TO CONSERVE PLANT GENETIC RESOURCES AND METHODS OF USING THESE RESOURCES IN PLANT BREEDING Volume horaire : 25h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4569 UE4: MASTER FUNDAMENTALS OF PLANT HEALTH, NUTRITION AND ADAPTATION TO THE ENVIRONMENT Volume horaire : 29h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-0715 ECUE 1 PLANT HEALTH PART 2 Volume horaire : 14h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-0716 ECUE 2 PLANT ECOPHYSIOLOGY PART 2 Volume horaire : 15h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-L02-0154 OPTION FOOD & HEALTH SCIENCES Volume horaire : Coefficients : Crédits :
S-U02-4570 UE3: MASTER SAFETY OF THE PRODUCTION CHAIN OF FRESH OR PROCESSED FRUITS AND VEGETABLES Volume horaire : 12h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-4571 UE4: MASTER THE ROLE OF MICRONUTRIENTS IN NUTRITION: FROM ABSORPTION TO HEALTH EFFECTS Volume horaire : 42h00 Coefficients : 6.00 Crédits : 6.00
S-E02-0717 ECUE 1 MICRONUTRIENT IN NUTRITION: FROM ABSORPTION TO HEALTH EFFECTS Volume horaire : 19h30 Coefficients : 2.00 Crédits : 3.00
S-E02-0718 ECUE 2 IMPACT OF NUTRITION ON CHRONIC NON-COMMUNICABLE DISEASES Volume horaire : 22h30 Coefficients : 2.00 Crédits : 3.00
S-U02-4572 UE5 BE ABLE TO COLLECT, ANALYZE, AND INTERPRET DATA AS WELL AS CONDUCT IN-DEPTH LITERATURE REVIEWS FOR A COMPANY Volume horaire : 60h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-4573 UE6 CONFERENCE CYCLE Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-4574 UE7 FRENCH FOR BEGINNERS Volume horaire : 60h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Site implanteus.univ-avignon.fr
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-4575 UE 4: CONFERENCE CYCLE Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-4576 UE 5: IMPLEMENTING AND EVALUATING A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH (AMS, INTERSHIP INCLUDED) Volume horaire : 10h00 Coefficients : 29.00 Crédits : 29.00

Débouchés

The IMAS training program aims to train future researchers in all fields related to food plants, preparing them for academic or R&D careers in agriculture and the agri-food industry.

Some courses promote professional integration through:

- The promotion of student projects in collaboration with the private sector

- The involvement of socio-economic partners in:

Training (short modules targeted at R&D)
Tutoring of student projects
Hosting students for short periods in relation to their research internships
The organization of an annual professional fair and workshops for professional integration Devenir des diplômés : Retrouver sur la page de l'Observatoire des Formations et de l'Insertion Professionnelle ce que sont devenus nos anciens diplômés : https://univ-avignon.fr/lobservatoire-de-la-formation-et-de-linsertion-professionnelle-ofip/

En savoir plus

Contact

Renseignements pratiques
Institut Agrosciences, Environnement et Santé

301, rue Baruch de Spinoza

BP 21239

84916 AVIGNON CEDEX 9

Tel. :04 90 84 35 83

Autres formations