MASTER SCIENCES ET TECHNOLOGIE DE L’AGRICULTURE, DE L’ALIMENTATION ET DE L’ENVIRONNEMENT – INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

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Diplôme
BAC+5
Niveau d'entrée
BAC +3
Durée
2 ans
Diplômant
Oui
Lieux
Campus Jean-Henri Fabre - UFR STS
Régime d'étude
Initial, Continu
Stage
Obligatoire
Secteur
Agroalimentaire - Environnement - International

Présentation

IMAS is a multidisciplinary Master's degree oriented towards research and innovation, focusing on the production and processing of Mediterranean plants, the environment, human health and sustainability.

Domaine : Agrosciences, Environnement et Santé

Description : Ce texte sera renseigné prochainement.

Doyen-ne :

Equipe enseignante et du laboratoire

Parcours IMAS:
Philippe Obert Directeur
Cindy Morris co-directrice
Laurent legendre et Marc Bardin co-responsables bloc 1
Carine Le Bourvellec Responsable bloc 2
Jean-François Landrier et Catherine Riva co-responsables bloc 3
Florent Bonneu responsable bloc 4

Parcours HSE:
responsables: Vincent Marc et Marina Gillon

Parcours IPA:
responsables: Valérie Tomao et Anne-Sylvie Tixier

Parcours SDPV et IFV:
responsables: Huguette Sallanon et Florence Charles

L'équipe enseignant rassemble les enseignants-chercheurs de l'université d'Avignon, des chercheurs de l'INRAE et des intervenants issus du monde professionnel
Schéma général du domaine Schéma du cursus Tableau de corrélation des compétences RNCP Schéma de la mention

Admission

Conditions d'admission

Parcours-type Gestion de la Qualité des Productions Végétales

Licence ou diplôme équivalent en sciences dans le domaine de la chimie, physico-chimie, génie des procédés, agroalimentaire ou biologie
Licence ou diplôme équivalent dans le domaine de la biologie ou de l'agronomie
Licence in Life and Earth Sciences (SVT) - AgrosciencesLicence in Life and Earth Sciences (SVT)Licence in Chemistry

Parcours-type Hydrogéologie, Sol et Environnement

Licence SVT, sciences de la terre, sciences de l'environnement, Géologie, Hydrogéologie BUT génie de l'environnement

Parcours-type Ingénierie de la Production Alimentaire

Licence, BUT ou diplôme équivalent en sciences dans le domaine de la chimie, physico-chimie, génie des procédés, agroalimentaire ou biologie
Licence ou diplôme équivalent dans le domaine de la biologie ou de l'agronomie
Licence in Life and Earth Sciences (SVT) - AgrosciencesLicence in Life and Earth Sciences (SVT)Licence in Chemistry

Parcours-type International Master's Degree In Agricultural Sciences (IMAS)

- Admission en M1: une Licence de Chimie ou de Sciences de la Vie et de la Terre, les relevés de notes et classements des 3 années de licence, un CV, une lettre de motivation, tout document attestant le niveau d'anglais
- Admission directe en M2 : un niveau M1 ou un Master complet de Chimie ou de Sciences de la Vie et de la Terre (ou équivalent), les relevés de notes et classements des années de licence et de master, une lettre de motivation, un CV, tout document attestant le niveau d'anglais
NB: le cas échéant, des entretiens en présentiel ou par téléphone permettront de valider le niveau d'anglais.

Parcours et niveaux

M1 INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Voir site https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-6301 UE 1 MASTER FUNDAMENTAL OF PLANT HEALTH, NUTRITION AND ENVIRONMENTAL ADAPTATION Volume horaire : 79h00 Coefficients : 10.00 Crédits : 10.00
S-E02-4351 ECUE 1 PLANT HEALTH (PART 1: FUNDEMANTALS) Volume horaire : 20h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-E02-4352 ECUE 2 INTEGRATED NUTRITION AND METABOLISM OF PLANTS Volume horaire : 29h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 4.00
S-E02-4353 ECUE 3 AGRONOMY, PLANTS AND ENVIRONMENT Volume horaire : 30h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 4.00
S-U02-6302 UE 2 MASTER FUNDAMENTAL OF ECOLOGY, EVOLUTION & GENETICS (AMS: PROJECT MODE ORAL PRESENTATION) Volume horaire : 20h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6303 UE 3 UNDERSTAND FOOD QUALITY ATTRIBUTES AND THEIR CHANGES TO IMPROVE SENSORIAL NUTRITIONAL CHARACTERISTICS (PART 1 Volume horaire : 21h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6304 UE 4 MASTER THE MAIN CLASSES OF FOOD COMPONENTS Volume horaire : 45h00 Coefficients : 6.00 Crédits : 6.00
S-E02-4354 UCE 1 CHEMISTRY OF NATURAL PRODUCTS Volume horaire : 15h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-E02-4355 UCE 2 FUNDAMENTAL OF FOOD SCIENCES Volume horaire : 30h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 4.00
S-U02-6305 UE 5 BE ABLE TO IDENTIFY AND CLASSIFY DIFFERENT TYPES OF MICRO-ORGANISMS AND EXPLORE THEIR ABILITY TO CARRY OUT BIO Volume horaire : 29h30 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-U02-6306 UE 6 UNDERSTAND PHYSIOLOGY OF HUMAN NUTRITION AND CONSUMERS BEHAVIORS Volume horaire : 25h30 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-E02-4356 UCE 1 FUNDAMENTALS OF HUMAN NUTRITION Volume horaire : 19h30 Coefficients : 3.00 Crédits : 2.00
S-E02-4357 UCE 2 CONSUMER SCIENCES Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6307 UE 7 USE BASIC PROBABILITIC AND STATISTICAL METHODS TO SOLVE A SCIENTIFIC QUESTION Volume horaire : 25h30 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-E02-4358 UCE 1 REQUIREMENTS IN PROBABILITY AND STATISTICS Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-4359 UCE 2 BASICS OF PROBABILITY AND STATISTICS Volume horaire : 19h30 Coefficients : 3.00 Crédits : 2.00

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Voir site https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-6321 UE 1 UNDERSTAND THE ESSENTIALS OF BIOCLIMATOLOGY, SOIL PHYSICS AND BIOGEOCHEMISTRY (PART 1). Volume horaire : 26h00 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-U02-6322 UE 2 UNDERSTAND TOXICOLOGY DEFINITION AND CONTAMINATION OF PLANT PRODUCTION BY TOXIC SUBSTANCES Volume horaire : 25h00 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-U02-6323 UE 3 MASTER FRUITS AND VEGETABLE PROCESSING AND CONSEQUENCES ON THEIR QUALITIES Volume horaire : 21h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6324 UE 4 BE ABLE TO IDENTIFY AND CLASSIFY DIFFERENT TYPES OF MICRO-ORGANISMS AND EXPLORE THEIR ABILITY TO CARRY OUT BIO Volume horaire : 12h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6325 UE 5 MASTER PHYTOCHEMICALS IN FRUIT AND VEGETABLE PROCESSING AND GASTROINTESTINAL DIGESTION Volume horaire : 12h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6326 UE 6  CONDUCT A SCIENTIFIC RESEARCH RESPECTING ETHICS AND GOOD PRACTICES Volume horaire : 20h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-4371 ECUE 1 ETHICS & SCIENTIFIC INTEGRITY Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-4372 ECUE 2 SCIENTIFIC METHODS & BEHAVIOUR IN RESEARCH LABORATORIES Volume horaire : 14h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 1.00
S-U02-6327 UE 7 EXTRACT INFORMATION FROM A LARGE DATASET WITH MULIVARIATE STATISTICAL ANALYSIS (AMS: CONDUCT A REAL CASE STUDY Volume horaire : 20h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6328 UE 8 IMPLEMENTING AND EVALUATING A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH (AMS, INTERSHIP INCLUDED) Volume horaire : 10h00 Coefficients : 16.00 Crédits : 16.00

M2 INTERNATIONAL MASTER OF AGRICULTURAL SCIENCES

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : https://implanteus.univ-avignon.fr/
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-6341 UE 1 UNDERSTAND THE NEED TO CONSERVE PLANT GENETIC RESOURCES AND THE MAIN METHODS OF USING THESE RESOURCES IN PLANT Volume horaire : 25h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6342 UE 2 MASTER FUNDAMENTALS OF PLANT HEALTH, NUTRITION AND ADAPTATION TO THE ENVIRONMENT (PART 2) Volume horaire : 29h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-4381 ECUE 1 PLANT HEALTH PART 2 Volume horaire : 14h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-E02-4382 ECUE 2 PLANT ECOPHYSIOLOGY PART 2 Volume horaire : 15h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-U02-6343 UE 3 UNDERSTANDING ECOLOGICAL PRINCIPLES OF INTERACTIONS IN AGRO-ECOSYSTEMS Volume horaire : 26h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6344 UE 4 UNDERSTAND THE POTENTIAL OF FOOD BY-PRODUCTS FOR FOOD AND NON-FOOD APPLICATIONS (AMS: PROJECT MODE ORAL PRESEN Volume horaire : 16h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6345 UE 5 UNDERSTAND FOOD QUALITY ATTRIBUTES AND THEIR CHANGES TO IMPROVE SENSORIAL NUTRITIONAL CHARACTERISTICS (PART 2 Volume horaire : 27h00 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-U02-6346 UE 6 MASTER SAFETY OF THE PRODUCTION CHAIN OF FRESH OR PROCESSED FRUITS AND VEGETABLES Volume horaire : 12h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6347 UE 7 MASTER THE ROLE OF MICRONUTRIENTS IN NUTRITION: FROM ABSORPTION TO HEALTH EFFECTS Volume horaire : 39h00 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-4383 ECUE 1 MICRONUTRIENT IN NUTRITION: FROM ABSORPTION TO HEALTH EFFECTS Volume horaire : 19h30 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-E02-4384 ECUE 2 FUNDAMENTALS OF CARDIOVASCULAR HEALTH & IMPACT OF NUTRITION : IMPACT OF PLANT FOODS ON THE CARDIOVASCULAR SY Volume horaire : 19h30 Coefficients : 1.00 Crédits : 2.00
S-U02-6348 UE 8 PERFORM A MODELING METHOD TO EXPLAIN AND PREDICT A BIOLOGICAL COMPLEX PHENOMENA Volume horaire : 35h30 Coefficients : 4.00 Crédits : 4.00
S-E02-4385 ECUE 1 STATISTICAL MODELS IN AGROSCIENCE Volume horaire : 19h30 Coefficients : 2.00 Crédits : 2.00
S-E02-4386 ECUE2 2 GRAPHS AND MARKOV MODELS Volume horaire : 06h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-4387 ECUE 3 ECOPHYSIOLOGICAL MODELING IN GENETIC CONTROL Volume horaire : 10h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6349 UE 9 MASTER THE MAIN IMAGING AND CHEMICAL ANALYSIS TECHNIQUES Volume horaire : 32h30 Coefficients : 3.00 Crédits : 3.00
S-E02-4388 ECUE 1 QUALITY CONTROL & ANALYSIS, METABOLOMICS Volume horaire : 12h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-4389 ECUE 2 FORMULATION OF FOOD PRODUCTS, CONVERSION OF AGRO-FOOD WASTES Volume horaire : 10h30 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-E02-4390 ECUE 3 IMAGING AND TECHNIQUES OF INTERNAL INVESTIGATION Volume horaire : 10h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 1.00
S-U02-6350 UE10 BE ABLE TO COLLECT, ANALYZE, AND INTERPRET DATA AS WELL AS CONDUCT IN-DEPTH LITERATURE REVIEWS FOR A COMPANY ( Volume horaire : 60h00 Coefficients : 7.00 Crédits : 7.00

Responsable : Philippe Obert Voir le courriel

Présentation du parcours : Site implanteus.univ-avignon.fr
Code
Enseignements et Unités d'enseignements
Volume horaire
Coefficient
ECTS
S-U02-6361 UE 1 IMPLEMENTING AND EVALUATING A PROJECT LINKED TO AGRICULTURE, FOOD AND HEALTH (AMS, INTERNSHIP INCLUDED) Volume horaire : 10h00 Coefficients : 1.00 Crédits : 30.00

Débouchés

The IMAS training program aims to train future researchers in all fields related to food plants, preparing them for academic or R&D careers in agriculture and the agri-food industry.

Some courses promote professional integration through:

- The promotion of student projects in collaboration with the private sector

- The involvement of socio-economic partners in:

Training (short modules targeted at R&D)
Tutoring of student projects
Hosting students for short periods in relation to their research internships
The organization of an annual professional fair and workshops for professional integration Devenir des diplômés : Retrouver sur la page de l'Observatoire des Formations et de l'Insertion Professionnelle ce que sont devenus nos anciens diplômés : https://univ-avignon.fr/lobservatoire-de-la-formation-et-de-linsertion-professionnelle-ofip/

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Renseignements pratiques
Tel. :04 90 84 35 83

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